Laddning och kabel Mode 3 Typ 2

Laddning med mode 3 typ 2  är halvsnabb och varierar mellan 3.7kW (16A enfas) till 22 kW (32A trefas). Den nuvarande i3an kan ladda enfas 32A (7,4 kW) och fyller ett urladdat batteri på cirka tre timmar. Den nya 2017-versionen kommer att kunna ladda med tre faser 11 kW men eftersom batteriet är större tar det fortfarande cirka tre timmar.

Tills nyligen har jag aldrig laddat med mode 3. Jag har inte ens ägt en kabel. Anledningen är att jag fortfarande tycker standardladdare är tillräcklig för laddning över natten och när jag undantagsvis behöver toppa upp batteriet under en längre färd tycker jag inte att mode 3 är tillräckligt snabb och använder istället CCS snabbladdare med 50 kW.

Så varför köpa en mode 3 kabel för 2500kr? Jo det kan finnas skäl. I mitt fall har jag varit tvungen att köra i ett område där det inte finns några CCS laddare. Jag kan också tänka mig att vissa pendlare med 100 km eller mer enkel väg kan behöva ladda i snabbare takt på arbetsplatsen.

Dessutom är mode 3 laddare fortfarande ofta gratis och har du tid kan de ibland vara att föredra. Slutligen finns det många fler typ 2 uttag än CCS och de är ofta bättre placerade i parkeringsgarage och utanför köpcentra. Om du både behöver ladda och handla kan det faktiskt vara mer tidseffektivt än att först göra dina ärenden och därefter snabbladda med CCS på en avlägsen plats.

Ett råd till kabelköpare är att köpa en kabel av hög kvalitet, men inte bättre än du behöver eftersom den då bara blir klumpig. Den nuvarande i3an kan bara ladda enfas så köp inte en kabel för tre faser. Efter kort sökning på nätet visade  det sig att kabeln BMW säljer är rimligt prissatt. Det är dock fortfarande den dyraste kabeln jag någonsin har köpt.

Mode 3 type 2 cable

Share the joy
 •  
 •  
 •  

18 reaktioner på ”Laddning och kabel Mode 3 Typ 2

 1. Vi bor i Hedemora och åkte för att hämta vår i3 REX i Solna, januari 2016, kalkylerade att ladda i Enköping på hemvägen. Väl på plats upptäckte via att laddstolpen inte hade kopplad kabel och kollade lite snabbt med säljaren som DÅ upplyste oss om att kabel köps separat. Lite surt att upptäcka det då. Laddade på MAX och körde sista biten hem på ”bensin”. Nu idag finns Clever i Enköping med snabbladdare.

  1. Hi Tommy,

   You live in an area that I know has had few rapid chargers in the past. Finally, there is one in Enköping. As there are now also CCS rapid chargers in Sala, Fagersta, Ludvika, Borlänge, Falun, Sandviken, Tierp I think you will have little use of your Type 2 cable, but there can of course be a situation when it becomes very valuable. I had such a moment when I drove our BEV to Västerås and the (then) only rapid charger was out of order (despite green status on uppladdning.nu). I was lucky to get some help from ABB with a long, proud past in Västerås and a known manufacturer of excellent CCS chargers 🙂

 2. Vilka kablar leverades en BMW i3’a med om man har köpt den med snabbladdning i 2014? Har precis köpt en från 2014 med 4U7 FAST CHARGING DC / 4U8 FAST CHARGING AC.

  Tack 🙂

  1. Hi Simon,

   Congrats to the i3!

   The i3 is only delivered with the standard charger. No Type 2 or othet charging cables. As I wrote in the post the need for other cables is very limited and I never used nor owned one the first two years. All CCS chargers obviously have fixed cables.

   Ther has been a lot of speculation about second hand value of the i3. May I ask what you paid for your 2014? BEV/REX? Milage?

 3. Off topic – a litle: is there a way to measure how much Mains electricity is used to replenish the battery when using the standard charger?
  I would like to track how much AC energy I am using each night. I did not know if the car measured this, and if it kept history.
  I just purchased my used 2014 i3 and I am curious how much kW and $ I am spending. I plan to charge for free at work, and maybe use home AC for the weekend. (I am lucky). I
  want to measure per week/month, so I can calculate $ spent on car charging.

  1. Hi Walter,
   the battery is 18 kWh and there are probably some losses in the charging, but i recall seeing somewhere that it is not much.

 4. Hej!
  Har precis beställt en i3 (94ah) utan räckviddsförlängare. Beräknar inte att vi kommer att behöva förläggaren eftersom vi har två bilar i familjen. Funderar bara på om någon testat att ladda sin i3 med hjälp av ett litet portabelt elverk? Kan det användas som nödlösning om man skulle vilja ge sig ut och testa räckvidden?
  /Anders J.

  1. skaffar du ett elverk på
   10a så får du ju in ca 2,5kw/h vilket ju då vorde betyda att du kommer ca 1,5 mil per timme med elverket. Så är man orolig för att bli stående någon km så funkar det kanske, men det är ju ingen lösning för större avstånd än 1-2 mil…

   1. Fick bilen i förrgår o igår var vi ute på en 18-milatur. Fanns gott om marginal efter 9 mil (61%), så något elverk blir det nog inte 🙂
    /Anders J.

    1. Congrats!
     Wise to skip the ideas of a separate power generator. Any power outlet along the road would be better and if you need to charge more quickly, then the network of rapid chargers is now decent enough in Southern Sweden that it would be a far better option.

 5. Hej! Nu har jag köpt en begagnad i3 Rex 2015.
  Nu befarar jag att det inte går att snabbladda den. Är det så illa att det är ett tillval att kunna snabbladda den? Det finns nämligen bara ”standardkabel” när jag ska välja på menyn.

  1. Hi Anders,

   Yes, fast charging is an option called 4U7 and 4U8. The option comes at around 15 000 SEK but I do not believe it can be retrofitted.

   1. Tråkigt! Eller mycket tråkigt kanske man ska säga. Så går det när man köper bilen av en Peugeot handlare. De visste ingenting om den.
    Det går alltså inte att uppdatera detta? Mycket konstigt kan jag tycka.
    Med så mycket teknik i bilen borde det väl gå.
    Jag som köpt en sladd för 2500kr
    Hur löser man detta då? Köpa en ny i 3 kanske.

    1. Hi

     First make sure if you have 4U7/4U8 or not. I am sure BMW will be able to tell you. If you do not have then your cable is not purchased in vain since you need it to charge at many mode 3 type 2 stations. However I believe the charging will then be limited to 3.7kW/16A.

     With the REX I would say the need for rapid charging is lower then with the BEV. Before you take any drastic actions think (or test) how often you take longer trips that are outside the battery range. Most charging is done at slow pace over night and it is only the occasional longer trips that require extra power. You have that in the REX.

     1. Tack för ett snabbt och utförligt svar.
      Jag åker sällan långt men om jag skulle åka till tex Stockholm (28 mil) så hjälper ju bensinmotorn mig att komma fram och sen får jag ladda över natten. Men hur nyttigt är det att åka för långt på ett batteri med låg laddning som endast hålls upp av bensinmotorn? Låt oss säga att jag åker 100 mil i ett sträck som jag gjorde förra sommaren med en bensinare.

     2. Hi,

      The REX is designed to run on battery and then gas when there is no power left in the batteries, so that should not be a problem.

 6. Hi,
  Not exactly subject of this post, but You guys seem to have experience and knowledge, so I ask anyway.
  Considering buying EVSE for my work and home and wondering that is there a point to buy right away 3phase EVSE, despite the fact that i3 (2014mod.) is capable of only 1phase charging. I assume future EVs will benefit from 3phase charging, or am I wrong?

 7. I bought the fast-charge cable, along with my 1-year old i3 REX, as quite a number of UK public charging stations don’t have fixed cables. In just 10 days ownership, I’ve needed to use the cable twice.

  I’m delighted with the car, and am using enough of its sprightly performance to be getting just 4miles/kWh…

  Chris

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.