Kom åt det gömda innehållet i din i3

BMW i3 är fullmatad med teknik och en mängd sensorer för att optimera prestanda och hålla dig säker. För att hålla det enkelt (eller kanske inte avslöja för mycket) visas inte allt. Kanske blir mer tillgängligt så småningom , men det finns sätt att ta en smygtitt redan nu.

En del av dessa tips är lite tekniska och det finns inga garantier för vad de gör med bilen även om jag tror att de är helt ofarliga.

Tripp-hemligheter

Den mest användbara källan till dold information nås troligen genom att hålla tripp-knappen intryckt i mer än 10 sekunder. När det dolda menysystemet visas finns först bara fyra val och du kan gå igenom dem genom att trycka på tripp-knappen.

Om du går till den sista kallad ”Unlocking” och sedan trycker in trippknappen länge för att välja det alternativet så blir du tillfrågad om en kod. Lägg ihop siffrorna i din VIN (till exempel om du har XX12345 så är din kod 1+2+3+4+5 = 15) och klicka på trippknappen lika många gånger och håll den sedan intryckt. Voilà!

Mina favoriter är:
13.08 Batt. Kapa. Max. (maximum battery capacity)
13.09 State of charge (SOC, battery %)
13.10 Batt. Ladung (battery charge in kWh)
14.05 Batterietemp (battery temperature)

Batteriladdning uttryckt i procent (State of Charge, SOC) gjordes tillgänglig på instrumentpanelen i den senaste programuppdatering (utan att behöva använda dolda menyer), men uppriktigt sagt är detta bara en siffra som är exakt samma information som de blå staplarna visar.

Vad jag däremot verkligen saknar på den normala instrumentpanelen är tillgänglig batterikapacitet i kWh och det jag kan nu se den dolda menyn. Med detta kan jag räkna ut energi som används av olika funktioner och även göra några enkla avståndsberäkningar som (åtminstone i vissa fall) kommer att vara bättre än den räckviddsberäkning i3:an gör (som bara använder historiska körmönster för att förutsäga framtida). BMWs gissometer (GOM) är bra men om man normalt kör kort och snabbt och nästa dag ska ut på långtur så är den inte speciellt bra på att förutspå räckvidden. Gissometer blir troligen ett helt eget inlägg om några veckor.

Batt Ladung

Programvaruversion

Häromdagen ville jag veta vilken programvaruversion vår bil uppgraderades till under senaste besöket hos BMW. Det visar sig att det enklaste sättet är att ladda ner din profil på en USB-sticka (iDrive Settings > Profiles > Export) och sedan öppna filen i en textredigerare, t ex Notepad. Det går även att se VIN i klartext men det mesta annat är krypterat.

<header>
 <date>2016-01-21T17:23:54</date>
 <version>1</version>
 <username>YOURNAME</username>
 <vin>XX12345</vin>
 <i-step>I001-15-11-504</i-step>
</header>

iDrive service menu

En annan hemlig menu hittades via Bimmerfest och visar en Service-meny på iDrive. Så här görs den synlig

 • Ta upp Start-menyn
 • Tryck iDrive-kontrollen uppåt minst 10 sekunder
 • Vrid 3 klick höger
 • Vrid 3 klick vänster
 • Vrid 1 klick höger
 • Vrid 1 klick vänster
 • Vrid 1 klick höger
 • Tryck ner en gång

Service-menyn har nu lagts till längst ner under ”Inställningar”. Fyra undermenyer visar:

 • Navigation
 • Tel. och BMW-tjänster
 • TV
 • Gracenote (music database)

Här går det framförallt att se vilka versioner av olika tjänster som är installerade, t ex version av kartor som finns i bilen.

Tjuvlyssna på iRemote-appen

För dem som är intresserade att se informationen på BMW-servern som används av iRemote-appen finns det ett utmärkt inlägg som heter Reverse Engineering the BMW i3 API (eller Github). Det visar i stort sett samma uppgifter som iRemote-appen, men vissa JSON-svar såsom lastTrip ger lite mer förståelse. Till exempel:

{
  "lastTrip":{
   "efficiencyValue":0.53,
   "totalDistance":141,
   "electricDistance":100.1,
   "avgElectricConsumption":16.6,
   "avgRecuperation":2,
   "drivingModeValue":0,
   "accelerationValue":0.39,
   "anticipationValue":0.81,
   "totalConsumptionValue":0.79,
   "auxiliaryConsumptionValue":0.66,
   "avgCombinedConsumption":1.9,
   "electricDistanceRatio":71,
   "savedFuel":0,
   "date":"2015-12-01T20:44:00+0100",
   "duration":124
  }
}

Riktiga hackare

Fullblodsprogrammerare kommer naturligtvis inte stanna vid att avlyssning lite JSON eller skicka enkla Lås-upp-kommandon utan kommer i stället att koppla in sig direkt på ODB-porten (on-board data) och förbättra de parametrar BMW inte fick helt rätt. Med denna teknik är det ”bara” möjligt att ändra värdena på de parametrar funktioner användare och inte själva koden, men det finns fortfarande en hel del som kan ändras. Det finns en stor handledning som går igenom grunderna Coding Tutorial for the BMW i3 Electric Car men innan du börjar bör du förstå att garantin inte längre är mycket värd.

De mest användbara ändringarna andra lyckats med inkluderar framförallt att låsa upp en del funktioner på de amerikanska i3:orna så att de blir lika bra som de europeiska (rapporterat av John Voelcker):

 • Tillåta att bensintanken kan tankas med alla 9 liter den faktiskt rymmer
 • Göra europeisk funktion “håll batteriladdningen” tillgänglig
 • Aktivera borttagen AM-radio
 • Ta bort bältesvarningljudet
 • Tillåta att video spelas upp från USB
 • Byta startbild till ett snyggt Alpina-emblem

Airbags utlösta – ingen farlig ström

Det bör inte vara en hemlighet alls. En viktig indikator på att i3 har stängts högvoltsbatteriet i en krasch är att en airbag löst ut. Högvoltsbatteri har inte bara utformats och placerats för att vara så säkert som möjligt i en krasch, men det finns också system som stänger ned systemet helt i händelse av en krasch. Mer att läsa i The BMW i3 Rescue Guideline

Share the joy
 • 9
 •  
 •  

18 reaktioner på ”Kom åt det gömda innehållet i din i3

 1. Should be made clear that Max.Kappa is not an indication of battery health or real capacity. It is a guess for that particular time, and is calibrated at service intervals, so if for example it read 19.1kWh and then after a service 18.8kWh does not mean you have lost capacity. Nor does a reading of 17.4kWh mean you have lost capacity over the warrantied 18.8kWh.

  1. Good point, Jack. I would not be surprised if the battery capacity (kWh) is calculated based on continuous measurements of the battery voltage (V) and resistance (R) and then taking it through some advanced BMW formula to convert it to estimated capacity. Battery technology is not an exact science but chemistry influenced by many factors.

   Another point is that the reading is only the usable battery capacity. The total capacity is 22 kWh, but only some of it is available to the car in order to prolong battery life by avoiding deep discharges and over charging.

 2. Lägg ihop siffrorna i din VIN: Vad är det?
  Om du går till den sista kallad ”Unlocking” och sedan trycker in trippknappen länge för att välja det alternativet så blir du tillfrågad om en kod. Lägg ihop siffrorna i din VIN (till exempel om du har XX12345 så är din kod 1+2+3+4+5 = 15) och klicka på trippknappen lika många gånger och håll den sedan intryckt. Voilà!

  1. Hi Eva,
   VIN is the Vehicles Identification Number. Each car has a unique number, usually two letters and five numbers like this XX12345. Export the profile to USB as described in the post or ask your BMW dealer.

 3. In the united states, The Magnuson-Moss Warranty Act makes it illegal for companies to void your warranty or deny coverage under the warranty simply because you used an aftermarket part. This also applies to after market software changes. The dealer/vehicle manufacturer has the right to deny a warranty repair but they must demonstrate that the aftermarket part caused the problem. The warranty remains in effect for all other covered parts. Translation: Don’t worry about coding, but if you break your car they can charge you to fix it. But in NO SHAPE OR FORM is your ”warranty is long gone.”.

 4. The hidden menu , battery temperature item leads me to ask ’ Has anyone monitored the battery temperature during a DC Fast Charging session ? … and if so what was the outside ambient temperature at the time , did the battery temp rise to a point and then hold there etc. . ’ I guess this is really asking ’ How well does the Battery Thermal Management System work ? ’ Thank you for any information .

  1. I have been curious about the same thing. However, I have never heard the cooling compressor running during a DC fast charge. Interestingly, I have only noticed the compressor run during a level 1 charge when the car was in hot garage (~98F)

 5. I wonder if I can get help on this excellent site. I own a BMW i3 which I bought in Iceland. Iceland has a very unique problem when it comes to BMW – they sell them through a dealership here but at the same time neither support navi or allow the SIM card to work in the territory. Both navi and ConnectedDrive are hidden in my menus leaving the car as intelligent as a AA battery. No app, no connectivity, no navi. Cars bought in the grey market and imported from other countries work fine.
  Here is my question. Is it possible to download a full set of software and basically re-install the OS in my car??
  Here are my basics:
  VIN: V883418
  Media: MV-130.008.003
  Phone: TV-130.008.003
  All help on workarounds greatly appreciatied. Anything to warm up through the app this coming winter.
  Magnús Ragnarsson
  Iceland

  1. Magnús,
   Have you found any solution yet? **
   Trying myself to get the NAVI to work in my i3 (bought in Belgium)- it has Europe, but Iceland is excluded – I was informed yesterday that the cars that (BMW.is) sell, today, have a working NAVI – and that mine is not working for Iceland as it is type ”NEXT” (…whatever that is (needs to be EVO/LIGHT or WAY (or something like that, if I heard them correctly))). And the person I talked to, stated that it would be problematic to upgrade to those …which is a surprise to me (therefore trying to find more information about this issue – and hopefully find a solution).

   ** it has been (possibly until now) been a ”problem” in Iceland that BMW cars do not include Iceland in their NAVI (Is what I have heard and read in old newspaper articles about it)

   1. Navi should function now i Iceland and I have never heard of this ”Next” exception. Software updates are however still a major problem since ConnectedDrive is non-functioning.

 6. Vill varna för köp av bilar importerade ifrån USA. Köpte en sådan där ladduttag bytts och, visade det sig vid besök hos BMW, datorn manipulerats med ett piratprogram.
  Motorlampan tände sig vilket visade sig bero på denna manipulation.
  Då BMW-verkstan kopplade in sin dator så återställdes USA-konfigurationen och med det nya ladduttaget går bilen nu inte att ladda elektriskt. Har lyckats få säljaren att gå med på att häva köpet men risken är uppenbar att denna bil och kanske fler kommer att komma ut på marknaden.
  Det riktigt positiva är att jag lyckats få tag på en Svensksåld i3 då jag under de 3 veckor jag körde den andra blev riktigt förtjust i bilen.

 7. I have a problem with the app, it is very unreliable when it comes to heat, climate and precondition…. any suggestion

 8. På tv precis nu ser vi hur obeskrivligt dyrt batteri byte blivit…. vad kan vi göra år detta? Någon som har dokumentation som visar vad som utlovades?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.