Förvärmning av i3 en kall vinterdag och effekt på räckvidd

En suverän funktion på BMW i3 är att det kan förvärmas. Antingen startas värmningen genom att ange en tid med bilens iDrive eller så används appen iRemote. Den kan också att starta omedelbart med nyckel eller appen. Klimatiseringen värmer både passagerarutrymmet samt batteriet. Ett förvärmt batteriet ökar räckvidden och ett uppvärmt passagerarutrymme gör resan mer bekväm (och ökar räckvidden om värmningen sker medan bilen fortfarande är ansluten till strömuttaget).

Ställa in klimatisering

Värmningen kan startas via iRemote-appen (iOS eller Android). Omedelbar klimatisering startas genom att trycka på fläktsymbolen längst ner och sedan trycka ”Aktivera parkeringsklimat”. Alternativt kan en timer ställas in genom att trycka på klocksymbolen och sedan ange en specifik tidpunkt. Denna timer kan också ställas in för att starta specifika dagar i veckan, till exempel alla måndagar eller alla vardagar. Glöm inte att trycka ok-knappen i övre högra hörnet för att skicka instruktionen till bilen. Timern kan även ställas in på ett liknande sätt direkt inifrån bilen med hjälp av iDrive.

iRemote Precondition Immediate iRemote Precondition Timer

Personligen startar jag ofta den omedelbara värmningen genom iRemote appen. Det är kanon när jag precis avslutat ett möte och har en eller två kvarter att promenera till bilen.

Med adress i Stockholm, som ibland ger prov på riktigt kalla vinterdagar, använder jag förvärmningen väldigt ofta. Men att gå igenom alla steg i iRemote appen och förvissa sig att kommandot skickas från BMW servern till bilen tar lite tid (och det har hänt att det uppstår fel i kommunikationen). Därför har jag också programmerat knappen på nyckeln att omedelbart starta värmningen. Vad den här knappen gör kan ställas in med hjälp av iDrive i bilen.

Key

Viktiga tider

Om en avresetid har angetts minst tre timmar i förväg så värms även högspänningsbatteriet. Om däremot omedelbar värmning har inletts eller avresetiden är mindre än tre timmar bort så värms inte batteriet överhuvudtaget. Dessutom måste bilen vara strömansluten för att högspänningsbatteriet ska värmas (men det kan vara med vanlig 240V-laddare).

Det kan också noteras att båda värmningarna (passagerarutrymme och högspänningsbatteri) använder ström från högspänningsbatteriet, men att om bilen är inkopplad kommer laddning att starta. Men om bilen är ansluten med endast en vanlig laddare kommer värmningen att använda högre effekt (ca 4000W) än vad bilen kan dra ur uttaget och bilen kommer därför inte att vara helt fulladdad vid avresa.

Slutligen kan också sägas att passagerarutrymme endast värms i 30 minuter så slås den på för tidigt finns det risk för att bilen kallnat igen.

Nick, en BMW i Concierge på bmwusa.com, har skapat en bra sammanställning om klimatisering.

Tid att värma bilen

Enligt min erfarenhet gör förvärmning av bilen skillnad, även om den bara har satts på några minuter före avresa. Bilen blir varmare och eftersom den varma luften blåser mot framrutan har jag ofta sluppit skrapa rutan.

För att ge en uppfattning av effekten mätte jag temperaturen under en kall vinterdag. Termometern visade -15 grader Celsius. Klimatiseringen slogs på och temperaturen mättes i mitten av förarens ryggstöd och i baksätets ryggstöd.

PreheatedDriverSeat PreheatedSeat

Resultatet visar att förarsätet värmdes med 15 grader till 0 grader på ca 10 minuter (blå linje) medan baksätet tog lite längre tid (orange linje). De första fem minuterna arbetade fläkten bara på mycket låg hastighet och efter 30 minuter avslutades som sagt värmningen helt. Luften som blåser mot framrutan mättes till ca 35 grader

Pre heating temperature 3 604x270

Den energi som används för att förvärma bilen är ca 1 kWh för 10 minuter och 3 kWh för  30 minuter. Detta betyder att effekten på värmaren troligen ligger runt 6000W snarare än de 4000W jag har sett i andra forum.

Den beräknade minskningen i räckvidd (beräknad av bilen själv) är ca 3 km för 10 minuters uppvärmning och 9 km för 30 minuter. Som alltid måste dessa beräkningar tas med en stor nypa salt eftersom det är baserat på en enda datapunkt och räckviddsuppskattningen i sig är en vetenskap som påverkas av många parametrar. Framförallt att detta test gjordes under en kall vinterdag (-15 grader) och med bilen i komfortläge. Dessutom kanske en förvärmning gör att värmen under själva körningen kan reduceras och på så sätt kompensera den energi som användes vid förvärmningen.

EDIT: Testade att ställa in timern till i morse. Temperaturen i bilen var likvärdig som när klimatiseringen startas omedelbart (se ovan). Däremot var batteriets temperatur +8C (46 F) i stället för -10C (14F) som det var utomhus. 30 minuter efter konditioneringen avslutats hade temperaturen i bilen sjunkit avsevärt, men batteriets temperatur var bara en grad lägre. Ytterligare 30 minuter senare var batteritemperaturen nere på +5C (41F). Eftersom jag bara använder en vanlig standardladdare hemma och  begränsat laddningen till 2000W så var batterinivån (SOC) nere på 97% vid inställd avresetid på timern.

Share the joy
 • 4
 •  
 •  

24 reaktioner på ”Förvärmning av i3 en kall vinterdag och effekt på räckvidd

 1. Hi,

  I want to share a humble hint of my practice. Charging our i3 is my honorable duty (-: and as İstanbul (my hometown) is not so cold and snowy I prefer plugging in our i3 just after midnights in our condo’s underground garage. By this routine my wife has a chance to unplug it in the mornings when the battery is near full and rather warm.
  This detail helps us to avoid a fully charged battery as well as a cooling down (or cold) HV battery.
  PS: Excepting winter days I don’t bother with this timing issue. (-;

 2. Nice article, thanks for your work!

  I have read somewhere, that there is not enough heat recoverable from the heatpump under ~-5C°, so resistive heating is used then with much higher consumption impact. There is only resistive heating (integrated into the battery compartment) used for the battery, therefore available if plugged-in only.

  1. Thank you for the info, ACMik. Air source heat pumps certainly have lower performance in cold weather (COP = Coefficient of performance). While there are stationary models that can produce heat from very cold ambient air (some reaching a COP of 1 as low as -32C) it can probably not be expected from a small mobile heat pump inside a car. Do you know the source of the -5C statement? It would be interesting to get some COP data for the BMW heatpump in different ambient air temperatures.

   1. All I can now find is this statement from BMW University I01 Heating and A/C Systems:

    ”The operation of a heat pump in all its operating modes makes sense in a temperature range between–10 °Cand+40 °C/14 °Fand+104 °F.”

    5.1.Prerequisites for stationary cooling
    The stationary cooling can only beoperated when the following preconditions are satisfied:
    • The high-voltage battery is sufficiently charged
    • The vehicle is connected to a chargingstation
    • The charging power at the power socket must be at least 1.5 kW
    • Windows and doors should be closed to increase the efficiency.

 3. Justed added some experience from preconditioning the battery by setting the timer. See end of the post above.

 4. The energy used to preheat the cabin is about 1 kWh for 10 minutes and 3 kWh for 30 minutes. This suggest that the effect is actually about 6000W rather than the 4000W I have seen in other forums.

  Do you mean 1 kW for 10 mins (0.15kWhr) and 3kWhrs for 30 mins (1.5kWhrs). Total 1.65kWhrs.

  Typical in the UK for precon is 1 to 1.5 kWhrs.

  1. Hi David,

   No I mean 1 kWh for 10 min and 3 kWh for 30 minutes. At that rate it will use 6 kWh each hour and that means that the power is 6 kW (6000W).

   Yes, in warmer weather I believe 1 to 1.5 kWh is about right, but this was a test done in -15 degrees Celsius to show how well the i3 is doing in cold Nordic weather. As ACMik has pointed out the heat pump is probably not very efficient at this temperature and the resistive heater is probably working at its maximum.

   1. Thanks. If you mean 1 KWhr for 10 minutes then the power is 6kW – 6kW for 10 minutes is 1kWhr. The difficulty I have with that is that the precon battery heater is only 1kW and it doesn’t run for long otherwise it would contort the battery pack as it takes a while for the heat to soak through.
    The cabin heating can be as high as 5.5kW and cabin heating can run for 30 minutes so will use up to 2.75kWhrs but rarely does.
    I know that the UK is warmer in winter than Sweden but I have a precon trac for -20degC in Canada. The total energy used is about 1.75kWhrs with the first 10 min/1kW peak in the first hour and another similar in the second hour followed by the cabin heating in the last 30 mins.

    1. Hi David
     Thanks for clarifying – I believe I now see the misunderstanding. The energy and seat temperature in the graph above as well as the 6 kW power mentioned ONLY concerns the cabin preconditioning. The resistive heater is 5.5 kW and maybe there is more power used by something else. Fans? The preconditioning of the battery may use lower power – I have not come around to test and measure that (yet).

     1. OK, I see the misunderstanding.

      In the UK at the moment it’s minus 6 degC and my 3-hour pre-con was 3-kWHrs instead of my normal 1.5kWHrs.

      There are a couple of graphs posted on the mybmwi3.com forum from someone called Rodham in Canada who has monitored the power and energy and posted the graphs. I can send them to you so you can compare them when you do your test.

 5. Hej! Tack för en superbra informativ blogg!! kanon! Fortsätt med denna!
  Jag undrar lite över hur föruppvärmning fungerar..Säg att jag idag kl 18 ställer in avresetid i morgon bitti kl 07,och har bilen på laddning i garaget (med ”vanlig” hushållskontakt) Blir då batteriet uppvärmt+att resandeutrymmet ochså värms upp tills jag ska avresa? dvs startar värmning av kupe i lagom tid ex 30 min innan kl 07 så den är varm när jag ska åka vid 07? sköter bilen av detta värmande själv i rätt tid till avresa?/Thomas

  1. Thank you Thomas!
   If you set a departure time more than three hours in advance the battery preconditioning will generally start 180 minutes before departure and then switch to cabin preconditioning about 30 minutes before departure. It will do it automatically and adjust the times to the outside temperature. The power for the preconditioning will come from the High Voltage battery, but it will start charging from your outlet. However if you use a normal socket the maximum power is 2500W (at least in Europe) and this is less than half of the power the car will use during precondition so the car will probably only be 97% charged at the set time. With a preconditioned battery and cabin your range will still be longer than if you did not precondition.

 6. Tack för snabbt svar! Hur ställs temperaturen på varmluften som skall komma inne i bilen in? Är det senast inställda i bilen och bara mot vindrutan(defroster)? Eller full värme överallt i bilen?
  Fråga 2: om man väljer att INTE ta kompfortpaketet(allergisk mot massa knappar i ratten) då har ju bilen manuell AC som standard…funkar föruppvärmning då med?
  offtopic: Är i3 jobbig att köra utan farthållare med tanke på regeneringen när man släpper på gasen? eller kan man lägga i Neutral och rulla o vila gasfoten? Aldrig hört nån som lagt i Neutral o rullar i o för sig../nyfiken 🙂

  1. Hi Thomas,
   1) Preconditioning will always use full heat and against the windshield.
   2) I believe precondition is available on all i3, but please ask your dealer to make sure. An important aspect is that I do not believe that the REX model has a heat pump (there is no room) so the heating uses more power.
   3) The one pedal driving is awesome! You will like it. During the first test drive it takes some time to get used to, but soon you will discover that it is very comfortable. Unfortunately the regen is not as strong as it used to be (software update).

 7. Följer med spänning utvecklingen..väntar på den ankommande med längre räckvidd i sommar! Tack för en jättebra info sida 🙂

 8. Hello, I own an I3 REX and have cabin heating problems. Last Friday I left for a 50km trip here in Germany with a preconditioned car. The temperature in the car was fine throughout the trip. The outside temperature was -2C and it was snowing. After arrival I parked the car in a parkhouse for an hour. German parkings rarely have charging stations. (Germany is a terrible EV backwater…) On the way back home, I started the REX to be able to get back home but I noticed that the heating system, nor the A/C worked. After 20 km, I pulled over, stopped the car 5 minutes to reset the software but still no heating. I called BMW from the car but they had no clue. Later in the evening I read on an American forum that this is a known phenomenon. The next morning I preconditioned the car for a short trip (without REX) and all was well.
  Does anyone have an idea what is the cause and perhaps the cure ?

 9. Hei
  Jeg bruker forvarming av min i3 daglig. Problemet er at det er mye støy forbundet med viften. Jeg måler fra 60-85dB 8-10m fra bilen når det er -2 grader ute.
  Er dette normalt?
  Viftelyden er så høy at jeg har sluttet å bruke forvarming av hensyn til mine naboer.

 10. I am a little uncertain on time.
  If I leave home at 0700, I would set departure In car for 0400?
  It would be nice if BMW had you set 0700, and it determined based on temp when the battery conditioning and cabin conditioning should begin.

  1. Hi Walter,
   You set the departure time (07:00). If it is very cold the car may need to start preheat early and if it is not it will start later. It is optimized.

 11. Jag undrar om man måste ha tillvalsutrustningen ConnectedDrive för att kunna styra förvärmningen via app

 12. I just bought an i3. I read your comments about preconditioning the car.
  My question is : isn’t better if start the car few minutes early while the car is plugged in?in that case the cabin and battery is warm and still having the car in full charge.

 13. Hi, nice article. Is it possible to pre condition the car without a heat pump? Or is it a must for pre conditioning?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.