Snabbladdareffekt

För att kunna använda sin i3 utanför hemorten krävs en infrastruktur med snabbladdare utmed större vägar. Med dessa snabbladdare går det att fylla batteriet till 80% på omkring 30 minuter för att kunna fortsätta färden på el. Utbyggnaden av CCS-laddare i Sverige går trögt men har nu nått en nivå att det går att ta sig mellan större städer i södra Sverige. På de flesta orter finns bara ett alternativ och riskerna att bli stående är för stor (framförallt om man kör utan räckviddsförlängare som vi). Mer om infrastruktur finns i inlägget Brist på snabbladdare håller tillbaka försäljning

Snabbladdarna har varierat i kvalitet och stabilitet. Fortum har haft en del problem med sina laddare men det verkar som att de nu byter leverantör och satsar på mer stabila laddare från ABB. Att snabbladdarna fungerar som de ska är naturligtvis viktigt. Alternativet kan vara att behöva ladda vid en långsammare laddstolpe som i bästa fall tar några timmar.

Tiden det tar att snabbladda varierar något och tre laddningar i Stockholmsområdet har granskats. Laddningarna gjordes vid olika snabbladdstationer vid ungefär samma förutsättningar (initial batterinivå runt 10% och temperatur ca 5 grader Celsius). Alla var av märket ABB.

Normalt sett går laddningen fort i början och på 10 minuter laddas drygt 6 kWh. Efter 20 minuter har totalt drygt 11 kWh laddats, men sedan går det långsammare och efter 30 minuter har bara ytterligare 2 kWh fyllts på till totalt 13 kWh.

RapidChargingEnergyOverTime2

Notera att en av laddningarna tog längre tid (lägre prickade linjen i grafen) och laddade relativt mycket mindre i början. Kanske var det för att laddaren vid Roslagstull var helt ny och inte helt optimerad. Det är ändå intressant att se att vid denna laddning tog det 31 minuter istället för 23 minuter att ladda 12 kWh.

Omräknat till effekt så är den som högst efter 5- 10 minuter och når då ca 45 kW. Därefter sjunker effekten brant för att efter ca 20 minuter mer än halverats. Efter 35 minuter ligger laddning på bara 10 kW.

RapidChargingEffectOverTime2

Intressant är också att de flesta nya snabbladdstationerna klarar av att ladda både med CCS EU (t ex BMW) och Chademo (t ex Nissan). Däremot verkar laddstationerna inte klara av att ladda flera bilar samtidigt, dvs det går inte att ladda en BMW i3 och en Nissan Leaf sida vid sida. Laddaren från ABB verkar vara programmerad att avbryta laddning på CCS när nivån når 70% och då börja ladda bilen uppkopplad till Chademo.

NotEnoughPower

Sammanfattningsvis lever snabbladdare upp till förväntningarna, men det krävs fler utmed större vägar.

Share the joy
 •  
 •  
 •  

23 reaktioner på ”Snabbladdareffekt

 1. Thank goodness they’re not using DBT rapid chargers! They’re hopeless in the UK and the company was propped up by Nissan hence why everyone usedth here. Shame as ABB far more reliable and reduced maintenance.

 2. Just curious, what is the cost of an ABB charger in Sweden (or elsewhere) compared to, say, a gasoline or for example a more complex natural gas station ?

  1. Hi Alex
   I have heard the figure 250 000 SEK (about 27 000 EUR) for a rapid charger, but that includes infrastructure like power cables to the station and other construction work around the parking lot. I would think any kind of gas station is considerably more expensive.

 3. An other question : fast charger are usually more efficient than slower ones, have you ever mesured the kWh to fully charge the 18,8 kWh battery from near flat (or anyway from x% to y %) ?

 4. Jag har en REX men ingen extra snabbladdningsmockapär. vad är det bästa/snabbaste man kan ladda bilen på utefter vägen?
  Men efter 2 veckor har allt gått bra, skitkul trots viss räckvidsångest

 5. Hi!

  Do you know about Uppsala and Gävle fast chargers? I’m about to rent a BMW i3 from Stockholm, and I’m about to drive through those cities. According to uppladdning.nu there’s chargers at both cities, but are they generally available? Do I need a RFID card or something?

  1. Hi
   Chargers are usually available and most still free to use. The charger in Uppsala is from Vattenfall and from what I understand they will charge 3 SEK/minute starting in Feb and you will need a Vattenfall card – read more here. The charger in Gävle looks like a local car dealer – probably free to use.

   1. One of the three fast charger in Gävle is located at Gävle Energi.
    This is a CHAdeMO charger and not available for an i3. Gävle Taxi has time slot on the charger. Outside this slots it is free for use (without fee)
    BilMetro (local VW-dealer) has a CCS fast charger. I don’t know if they let others than VW-owner use the station. But a call to Mats Öhman at BilMetro will give you the answer.
    The third is a Tesla fast charger att Gävle Bro (E4) outside Gävle.
    Then we have two regular charger type 3 (for i3) at Konserthuset and one at Slottstorget. I’m not sure, but I think this is 3,7kWh charger (for free). Shopping Circle Project also installed 220V loadplaces for EV at ICA Maxi Hemlingby and Teknikparken Gävle, but there you need your own charger.

  1. There are three standards for rapid chargers: CCS, CHAdeMO and Tesla. These are not compatible and hence it is not possible to charge an i3 using Teslas Supercharger. Many stations have combined CCS and CHAdeMO (they have two outlets) but I have not seen any combinations with Tesla.

   1. ok, I have seen a I3 be charge by a 230v tesla home chager. I have got the Idee that tesla are using CCS here in EU.

 6. Forgive me if I bother with my previous question : have you ever measured the kWh need to fully charge the battery in different cases , for example, slow charging at home, fast charging from public rapid chargers, etc…? I would be very interested to know the actual figures for all those different cases, if possible

 7. I’ll receive my i3 two weeks from now. And I am trying to find out the best solution to charge at home. I can buy a wallbox with 3.7 kW (230V), but the company also offers chargers with 11 kW and 22kW (400V) that also can charge an i3. Have anyone here tried a 11 or 22 kW charger at home. And will such charging damage the battery?

  Thanks

  1. Hi Ahmad
   Welcome to the owners club!
   If you have 230V in your normal sockets, my recommendation is still to start with the standard charger. I believe most users will find that this is more than enough. If you have not already read Standard charger enough at home I think you will find it interesting.

   1. Thanks BMWi3Owner. This forum is great!

    I think I will do that. I dont have a power plug in my carport, so I have do hire an electrician to install one. I hope it wont cost me that much.

    Is it ok to charge the battery daily, even though the battery capacity is more that 40-50%?

    1. I think it is ok. I have done that now for more than a year. I always plug in the car during the night and I have usually only used less than half of the battery capacity.

     1. Hi, thats the solution i have, too. Since January 2015 I have charged the car only a few times outside my home, normally it is enough to do that overnight (for my needs). 10000 kms so far, 5 litres of petrol!

 8. Has any i3 owners experienced poor home 230v charging immediately after using rapid CCS charge? – I believe the i3 becomes desensitised and calculates charge to departure time based on the rapid CCS charging rate instead of the home rate. The result is virtually no charge the next morning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.