Brist på snabbladdare håller tillbaka försäljning

Bristen på snabbladdare i Sverige begränsar räckvidden för de flesta elbilar till ca 5-10 mil från hemmet (10-20 mil med returresa). Så länge utbyggnaden av snabbladdare går långsamt kommer även fordonsflottan att öka långsamt eftersom endast de som har tillgång till en konventionell vid sidan av en ny elbil kommer att satsa på den nya tekniken.

Som ägare till en elbil har jag lärt mig att laddare grovt kan delas in i två kategorier – långsamma som laddar över natten och snabba som laddar under tiden man gör ett ärende.

Långsamma laddare

Alla ägare till en elbil laddar den över natten. Jag har i ett tidigare inlägg (Standardladdare räcker hemma) skrivit att det inte spelar någon roll om en sådan laddare tar 3, 6, 8 eller 10 timmar eftersom tiden som bilen står still över natten normalt ändå är mer än 12 timmar.

Snabba laddare

För att öka räckvidden på en elbil krävs dock också snabbladdare. Bara med dessa går det att ta sig sträckor bortom batteriets räckvidd under en dag. Det kommer att dröja innan elbilsägare tar elbilen på någon längre bilsemester, åtminstone om man räknar bort fundamentalister (och det finns en del bland pionjärerna) och konservativa motorjournalister som minsann ska visa att elbilar är underordnade fossildrivna bilar.

Snabbladdare kan dock fördubbla räckvidden om de placeras på rätt ställen. Då krävs att laddtiden är så kort att bilen kan laddas under ett kortare stopp, t ex ett lunchstopp eller en runda i köpcentret. Exakt var tidsgränsen går är inte helt given, men en runt en timme är troligen en smärtgräns.

11 snabbladdare i hela Sverige

För BMW i3 är det bara CCS EU laddare som kan snabbladda bilen under ett kortare stopp (CCS laddar på ca en halvtimme). Dessvärre lyser dessa ännu med sin frånvaro och planerna är tyvärr inte speciellt fartfyllda heller. Enligt uppladdning.nu finns det bara 11 stycken i hela Sverige. Tre av dess finns i Stockholm, men nästa laddare för stockholmare finns inte förrän Linköping, Karlskoga eller Falun. Till dessa städer är det 20 mil eller mer, dvs längre än vad en BMW i3 klarar att köra.

Fortums planer att under april att konvertera CHAdeMO-laddarna i Nyköping och Norrköping kommer göra det möjligt för stockholmare att lämna huvudstaden. Det finns även planer på laddare i Västerås och Örebro. Planerade laddstationer visas på kartan en karta, men där framgår inte vilka laddare som stödjer CCS EU. T ex kommer laddarna vid McD Uppsala och Lindvreten INTE att konverteras för att stödja CCS.

Snabbladdare är billiga och fler behövs En snabbladdare i gatumiljö kostar visserligen hundra tusen kronor eller mer, men i förhållande till annan infrastruktur är det riktigt billigt. Jämför med en bensinstation som kräver stora markområden och ska dessutom klara krav för explosiva bränslen och regelbundna transporter av sådana till stationen. En snabbladdare tar nästan ingen plats och kan placeras där det redan finns en parkeringsplats idag.

Olika standarder och klumpiga politiker fördröjer utbyggnaden

Lika mycket som ny laddteknik bidrar till att elbilar blir mer attraktiva gör de också att utbyggnaden fördröjs eftersom osäkerheten och kostnaderna ökar när laddstationer måste klara flera olika standarder. Idag finns det framför allt tre standarder för snabbladdning: CCS EU (BMW, Volkswagen, Ford, Audi, Porsche, Chevrolet och Daimler), CHAdeMO (Nissan, Mitsubishi, Subaru och Toyota) samt Tesla.

CCS EU on BMW i3

CCS EU on BMW i3

Det andra skälet till att utbyggnaden går långsamt är att EU-politiker inte kunnat låta bli att ställa krav på laddstolpar. Framförallt att de kräver att elbilskunden ska kunna välja elleverantör vid laddstationen. Kom igen – det handlar om 20 SEK för full tank. Det borde istället inkluderas i parkeringsavgiften.

Existing (green) and planned (gray) CCS

Existing (green) and planned (gray) CCS

Share the joy
 •  
 •  
 •  

14 reaktioner på ”Brist på snabbladdare håller tillbaka försäljning

 1. Hi

  Thanks for a nice blog! I agree that rapid charging stations are important to expand the usage of EVs. From a pure city car to something you can use also to make trips outside the city.

  /Nick

 2. Hi

  Thx for this post! I will order an i3 REX next week. But, I’m not sure what to do with the charger… Shall i go for the 15.000 sek kit, and be safe for the future? Or, shall i skip it and rely on my REX?… Maybe skip the chargers and go for the Loft interior… I would enjoy it every day, and i will own the car for 3 years. Don’t know what i should chose. :/

  1. Hi Alex,

   I think and hope that rapid charges will be built quickly, and that this is only a slow start. Utility companies, restaurants and owners of shopping centres struggle to see the benefits of building rapid charges as long as the number of electric cars is low. Number of cars will stay low as long as there are few rapid charges. Catch-22.

   There is a need for government to get the ball rolling with subsidies. Swedish Energy Agency (Energimyndighet) invests 285 MSEK in a number of projects but is it enough? And is the balance between thinking/talking and investments in actual charging stations correct? Follow link to see some.

   I invested in the AC/DC charging capability (4U7+4U8) on our BMW i3 and hope it was the right choice…

   1. Hi

    I have decided to skip the charger. If i look at my driving pattern i never need to fast charge it. I would rather go for the nice Loft interior or skip it and have a very low monthly cost! 🙂

 3. EU parlement is just too busy voting laws wether or not refilling olive oil bottels in restaurants is permitted… bunch of idiots.

 4. Fortum is having problems with their rapid chargers and it is still not possible to use CCS. The following mail was sent from the dealer the other day:

  ”Under en tid har det varit problem med Fortums Comboladdare, vilket är den standard som BMW i3 använder för snabbladdning. Problemet är nu identifierat och vi arbetar tillsammans med vår leverantör för att åtgärda det snarast. Så fort vi vet att laddarna fungerar som de ska, kommer vi att gå ut med information om det”

 5. Mycket informativ sida du har, i alla fall för en som går i långt framskridna i3 köpplaner.

  Har dock några frågor som du kanske kan svara på här varav en gäller laddare och passar vid detta inlägg. Är det lönt att köpa till ”snabbladdar” funktionen som bmw sverige tar 15k extra för? Är det ovanstående standard som man då får?

 6. Hi Stefan,

  If you have access to a second car and will ONLY use the i3 for trips in your home region, i.e commuting to/from work and day trips up to 100 km, then you do not need the rapid charge functionality.

  If you occasionally will do longer trips my advice would be to buy the rapid charger OR the Range Extender (REX). It is a matter of taste. I skipped the REX because a) you get a lighter and more fun car to drive, b) you will get the heat pump (standard in Sweden) that will extend electric range and c) future maintenance costs will be lower since there is no engine to service.

  With the rapid charger (4U7+4U8) you will be able to charge the battery from flat to 80% in 20-30 minutes. Without the 4U7+4U8 you will only be able to charge up to 3.7kW/16A and the fastest time to recharge an empty car will be 6 hours.

  However, the rapid charge functionally can only be recommended if there are rapid chargers. Right now there are none working in the Stockholm area where I live 🙁 Hope that will chage soon…
  If you have not already read it there is some more info in the post Standard charger enough at home

 7. I drive a BMW i3.
  Very nice car.
  VERY happy to have the REX. The driving range on the motorway is like 100 km…, if you do 120 km/hr with AC….
  The slightest change in planning, like forgot something at home, or the passport when going to Arlanda – without the REX I’d been toast. The normal range is OK for me, but rapid replanning is saved by the REX.
  If you choose between REX and fast charging, to me it is simple, choose the REX. A little extra weight, but in most cases the car is so quick it disappears like a paycheck anyhow.

 8. Säljer ny typ av snabbladdare med enkel betalnings funktion

  För: CHAdeMO, Combo2,mode3 43kw

  Pris: 360000:-

  Ring oss: 019-323210

  http://www.norrpro.se

  Övriga laddare: 5500:-/st exkl moms för BMW mode3
  Mode3 laddkabel: 2495:- för alla BMW ägare
  Kan beställas BMW i3 color and logo laddutag i 3 olika modeller

 9. We have just fetched our i3 and it is charging nicely over max charging level at about 12A.

  I am wondering a bit about what outlets, cables etc to buy. They are quite expensive…

  Thinking about keeping the original charger at home and make something a simple panel to keep it in. But you would need something to bring for longer trips to the airport etc. What kind of cables do you need at different charging stations, and are there some places to buy them relatively cheaply?

  ::gustaf

  1. Hi Gustaf,

   Welcome to the club!

   Just like you we are charging our i3 overnight using the standard charger delivered with the car. In the beginning I was considering both a wallbox (at home) and later maybe an additional standard charger to always have in the car. At the end we had purchased neither and I do not even consider it anymore.

   The only time an additional charger would be nice is when going the 50 km to Arlanda airport. Not because I really need to charge before returning but because I can park for free on the best parking spaces in front of the terminal. But now when I go to the airport I just unplug the one at home and bring it. As for other charging I really only require rapid charging and all of those stations have cables attached to them.

   With all respect that we all have different need, my best advice would be to wait a couple of weeks and see what your needs are. Maybe you will recognise what I did – that range anxiety is exaggerated and fades away. Maybe you will see that you need a wallbox because you want to park the car outside and cannot use the standard charges because it is not weather proofed enough. Wait and see.

   By the way, has someone seen a price an extra standard charger?

  1. Hej LarsGöran

   Bästa sidan för laddstolpar är uppladdning.nu. Har inte hittat någon täckande sida för parkering och det beror till viss del på kommun. I en del fall behöver man dessutom ansöka om parkeringstillstånd i förväg (så var det t ex i Sthlm, men nu har de tagit bort det helt).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.