Räckvidd mot fart

Det finns många diskussioner om vilka tillbehör man bör välja för att minimera strömförbrukningen (och öka räckvidd). LED , värmepump , laddare … Ledsen att göra alla fartälskare besvikna, men var försiktig med högerfoten om du vill ha lång räckvidd.

För att förstå sambandet mellan hastighet och strömförbrukning körde jag samma väg fram och tillbaka några gånger i olika hastigheter. Bilen var uppvärmd och hade gått 20 km till teststräckan så förhållandena var ungefär desamma vid alla farter. Testet gjordes med alla hastigheter i båda riktningarna så att vind och kullar ungefär var desamma. Bilen kördes med farthållare i alla tester.

I 80 km/h var den genomsnittliga energiförbrukningen 1,48 kWh/mil på teststräckan. När hastigheten ökades till 100 km/h ökade strömförbrukningen till 1,85 kWh/mil. Slutligen, vid en hastighet på 120 km/h under samma testförhållanden ökade strömförbrukningen till 2,27 kWh/mil. Strömförbrukningen påverkas naturligtvis av förhållanden som temperatur, väglag, vind osv så det intressanta med det här testet är egentligen i de absoluta nivåerna utan de relativa, dvs hur mycket energiförbrukningen ökar när hastigheten ökar. Även mitt lilla test inte här helt vetenskapligt eftersom det har för få datapunkter så är trenden mycket tydlig. Strömförbrukningen ökade 25% när farten ökade från 80 km/h till 100 km/h och vid 120 km/h var den 53% högre!

Power Consumption at different Speed

För att uttrycka detta på ett sätt som är lättare att förstå. Låt oss anta att det finns ström kvar i bilen för att ta dig 100 km om du kör 120 km/h. Om hastigheten sänks till 100 km/h ökar räckvidden med 23 km och om farten ytterligare reduceras till 80 km/t är räckvidden drygt 50 km än om du kört 120 km/h.

Range at different Speed

Det bör understrykas att räckvidd aldrig varit ett problem i min dagliga pendling och jag tycker räckviddsångest är något som tas upp alldeles för ofta i media. Jag känner aldrig någon sådan. Men om du ska resa långt och vet att snabbladdstationer står glest, då är statistiken ovan bra att ha i åtanke.

Share the joy
 • 4
 •  
 •  

12 reaktioner på ”Räckvidd mot fart

 1. Interesting figures! It would be fun to have the same comparison with a 120d and 120i. I currently have an 120i convertible and its best cruising speed is about 80kmh. If i drive 120kmh, its quite thirsty. I previously owned a 320d and on the diesels, the speed dosent matter as much as the i3 and 120i.

  But to summarize this, it seems like electric cars suffer most from going fast (due to the gear ratio i guess..), and petrol cars next and the ”winner” is the diesel. But, as the electic cars cost so much less to ”refuel” they still are the clear winner in my point of view! 😀

  1. Hi Alex,

   Had the same discussion with a friend today about what the figures look like for petrol and diesel cars. I think your conclusions are correct and that lack of gears makes a difference.
   Surely the electric car is the winner due to low milage cost, but if you need range then these figures are not so good. And when you travel far it is often in a hurry and in high speed – it will cost many stops to recharge…

   1. Yes, agree. The only option then is the Tesla Model S P85. When the battery is drained, you would have covered such a big distance so a 30min break for charging 80% battery would do the trick.

 2. Hello,
  are those power consumptions the DC flowing from the battery or the actual AC kWh used from the grid ?

  1. Hi
   These are readings from the car trip computer. Power from the grid is probably slightly higher.

 3. Thanks, an other question : which part of that 22 kWh i3 battery is actually charged (usually, a small part of it is used as buffer) and how many kWh does it take to fully charge the battery (i.e. including charging losses) ?

 4. Hi!

  Fråga om räckvidd, vad kör ni som mest med era i3:or? Bmw ”lovar” 11 mil, är det vad jag ska räkna med om jag köper en utan Rex? Funderar tex att köra sthlm city till Västerås ibland och då är det lite på gränsen. Hälsningar Erik

  1. Hi Erik
   I have done Stockholm – Västerås a few times now and it has never been a problem. The first time I was driving 90 km/h just in case but the last few times it has been 110 – 120 without any problems. Last time, however, I arrived in Västerås only to discover that the only public rapid charger in town, a crappy one from Fortum, was not working. After some thinking I drove down to the ABB HQ and asked politely to ask theirs. They were very kind and helped a BEV owner in despair. I believe Fortum is changing all of the bad chargers to a better brand.

   1. Hi!

    Thanks for the response. How important is the fast charger option for the bev? Pretty important I would guess?

    Kind regards,
    Erik

    1. I would say yes. If you have a BEV without the fast charger option (4U8/4U7) your action radius will be limited to just over 50 km (assuming you will need to go back the same distance before you start a slow charge). With the fast charger option you have flexibility to drive much further away. There is plenty of info about chargers in the posts ”Standard charger enough at home”, ”Lack of rapid chargers slows down car sales ”, and ”Rapid charger effect ”. Please also read the comments 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.