Värmepump fram

När vår BMW i3 levererades meddelade säljaren att värmepumpen är placerad baktill bredvid elmotorn. Det är därför det inte går att köpa till värmepump på modeller utrustade med Range Extender REX. Men bredvid motorn är det tomt på vår bil.

På BMW i3 utrustade med Range Extender REX sitter förbränningsmotorn mellan bakhjulen under bagageutrymmet. Eftersom bagageutrymmet är litet kan man fråga sig varför inte BMW använder utrymmet bredvid elmotorn till att skapa extra förvaringsfack på modellerna utan REX. Men om värmepumpen sitter där är det naturligtvis inte möjligt och på alla i3 som säljs i Sverige är värmepump standard på bilar utan REX. Själv har jag valt bort REX eftersom den påverkar prestanda negativt och inte bara är dyra att köpa utan även skapar extra servicekostnader framöver. Se mer om det resonemanget i ett tidigare inlägg.

Att det nu står klar att värmepump inte alls går att få på bilar med REX gör det ännu mer självklart att välja bort REX. En värmepump reducerar elförbrukning för uppvärmning av batterier och kupé med ca 30 %. Eftersom display för elförbrukning på vår bil brukar säga att kupévärmaren drar ungefär 12 km kan jag tänka mig att värmepumpen kan öka räckvidden med 5-10 km i kallt klimat.

Nu har jag fått en del foton på en bil med värmepump och ser till min stora förvåning att den inte ser ut att sitta bak. Det är tomt bredvid elmotorn.

Det har i forum såsom mybmwi3.com framhärdats att värmepumpen sitter fram. Där har man tittat på sprängskisser och reservdelar från realoem.com och dragit den slutsatsen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Med bildbevisen tror jag att det stämmer. Värmepumpen sitter fram.
Jag kan då inte förstå varför BMW låter ett stort utrymme under bagageutrymmet bak förbli helt tomt. Kanske kan någon tredjepart hjälpa BMW med ett alternativt bagagegolv där det tomma utrymmet kan utnyttjas.

I bagageluckan finns en mjuk filtplatta på toppen och sedan ett RCFP-skal. Det borde vara möjligt att ha en ny design på det hårda RCFP-skalet så att man kan förvara spade, bogserlina, paraply eller annan utrustning under det synliga bagagegolvet.

New Trunk

Nytt bagageutrymme

Share the joy
 • 4
 •  
 •  

14 reaktioner på ”Värmepump fram

 1. I had intensive contact with bmw service about this topic, and finally the answer to where the heat pump is located was easy (but finally not answered by bmw service), with the help of the parts pictures at realoem.com: The heat pump is no single piece, but an extension of the standard climate compressor. The main additional part of the heat pump system is the heat pump condenser, which can be seen here: http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=1Z22&mospid=56088&btnr=64_1958&hg=64&fg=18&lang=en . As this is installed where on I3 Rex the tank resides the reason is clear, why both can not be ordered at the same time.

  Any yes, leaving the space of the REX unused in the BEV-Model is a shame. But as you can see on the photos, the room is completely open to the environment (and already dirty on this car). If you add a trunk extension here you would have to make it water proof and quite rigid, and this will surely add some weight to the car. But who knows, maybe we (i will get my I3 in summer) i3 owners get an extension for this space later on?

  1. Thank you for the clarification! As I understand it all of the heat pump pieces are in the front.

   In the trunk there a soft felt cover at the top and then a RCFP shell. I am thinking that it should be possible to have a new design on the hard RCFP piece to allow owners to store a shovel, tow-rope, umbrella or other equipment below the visible trunk floor.

   1. Great idea with the carbon box, maybe bmw or a third party developer builds such thing.

    The additional peaces are mainly in the front. What also hinders REX and heat pump to be ordered together is – according to BMW Service – weight. To get a complete picture of the difference between version with and without heat pump study these two pictures for the differences in the front:

    http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=1Z22&mospid=56088&btnr=64_1979&hg=64&fg=60&lang=en

    http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=1Z22&mospid=56088&btnr=64_1982&hg=64&fg=60&lang=en

    And there are also slight differences in the back:

    http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=1Z22&mospid=56088&btnr=64_1980&hg=64&fg=60&lang=en

    http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=1Z22&mospid=56088&btnr=64_1983&hg=64&fg=60&lang=en

    You can also find the additional pipes for the rex cooling on this page (change the model). In my opinion the main problem for BMW are the additional cooling pipes going to the front in the REX-Version, there is not enough space for all these things in one I3.

 2. When I test drove the BMW i3 I was extremely surprised by the ”no luggage” picture on the floor of the trunk (also visible on your ”trunk floor” picture)… what’s the point of a trunk if you are not allowed to put luggage in it? The sign says read the manual, unfortunately I did not get one for my test drive. Could you please shred some light about that strange sign?

  You can read about my test drive here:
  http://teslaclubsweden.se/bmw-i3-testkord/

  1. The no luggage sign is placed under the felt mat in the trunk. I think it stating the obvious that luggage should not be placed in the motor compartment.
   I read your review about the i3. Needless to say my view on the i3 is more positive than yours 🙂

 3. I thought of a different solution. Correct me if I am wrong, but there isn’t only an electric motor under the trunk floor. It is the whole power unit which consists of the motor and other electronics. If BMW moved all the electronics in the BEV i3 to the side (instead of stacking them on top of the motor), the floor could be lowered resulting in a much roomier trunk. Right now, the trunk compartment is not tall enough, even for a city car.

 4. Did anyone ever successfully utilize this space? Either for the sub woofer or additional storage? I just picked up the 2014 and the wasted space is making me nutty 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.